Luonnossa voi liikkua turvallisin mielin. Oman turvallisuuden varmistaminen tekee retkeilystä miellyttävää ja vaikuttaa merkittävästi onnistumisen kokemukseen. Onnistuneen retken jälkeen on mukava lähteä luottavaisin mielin luontoon myös uudelleen.
Ennen uuteen paikkaan retkelle lähtöä kannatta varmistaa seuraavat asiat, jotta voit rauhallisin mielin kulkea maastossa.
Tiedä minne olet menossa
Retken tyyppi ja retkiseurue – Minkälaiseen kohteeseen olet lähdössä ja kenen kanssa? Lyhyt päiväretki isovanhempien kanssa on hyvin erilainen kuin retkeilyporukan yön yli retki kohti erämaata. Suunnittele retken vaativuus seurueesi mukaan. Tutki etukäteen missä pidätte taukoja, missä yövytte ja löytyykö alueelta palveluita kuten kuivakäymälöitä tai nuotiopaikkoja.
”Retkeilijän tavoitteena on paitsi kokea elämyksellinen luontoretki, pysyä kuivana, ehjänä, lämpimänä, iloisena ja toimintakuntoisena sitä tehdessään.”
Kohde ja maasto – Jos olet menossa itsellesi uuteen paikkaan, hanki kohteen kartta netistä tai kirjastosta ja mieti millainen on alueen maasto. Tutki onko maasto helppokulkuista vai onko siellä haastavia kohtia, esimerkiksi isoja korkeuseroja tai suoalueita. Tarkista myös kuinka pitkät ovat suunnitellut etäisyydet lähtöpisteen ja nuotio-/telttapaikkojen välillä. Varmista, että koko seurueesi jaksaa kulkea koko matkan. Metsämaastossa kulkeminen on hitaampaa kuin kadulla. Tutki kartasta myös saatko lisää juomavettä maastossa ollessasi mikäli se tulee tarpeeseen?
Vuodenaika ja sää – Vuodenaika ja sääolosuhteet vaikuttavat retken vaativuuteen ja retkelle mukaan tarvittaviin varusteisiin. Mikäli retkeily on sinulle uutta, kannattaa aluksi retkeillä kesäaikaan. Kesällä retkelle voi lähteä kohtalaisen kevyellä varustuksella ja vaatetuksella. Sääolosuhteiden muutoksiin on hyvä varautua kesälläkin. Retkestä on helppo nauttia kun sääolosuhteet eivät haasta varusteita tai retkeilymukavuutta liikaa.
Varusteet ja oma osaaminen – Usein kotoa tai tuttavapiiristä löytyy varusteita, joilla päästä alkuun retkeilyssä. Varusteita kannattaa testata retkiseurueen kanssa ennen retkelle lähtöä, jotta niiden käyttö retkellä on luontevaa. Koepystyttäkää teltta, harjoitelkaa keittimen käyttöä yhdessä retkiseurueen kanssa. Retken odottelu on osa kokemusta joka herättää mukavaa innostusta tulevaa seikkailua kohtaan.
Kaikkea ei tarvitse omistaa. Voit vuokrata retkeilyvarusteita ja -välineitä kuten rinkkoja, kaasukeittimiä, makuualustoja tai telttoja.
Ruoka ja juoma – Juomavesi on tärkeä muistaa ottaa mukaan. Lisää tietoa aikuisen ravinnon ja juoman tarpeesta retkellä löydät Luontoon.fi -palvelusta (klikkaa tekstiä). Sopiva ateriarytmi on tärkeä asia myös retkeillessä, jotta retkeläiset pysyvät energisinä ja toimintakuntoisina. Syö 3-4 tunnin välein ja nauti vettä 2-3 litraa päivässä. Retkieväät ovat myös yksi retkien odotetuimpia asioita.
Vaadittavat ensiapuvälineet ja taidot – Hyvin suunniteltu retki (reitti, yösija, ruokailu ja juomavesi, varusteet) minimoi aina turhat ja epämiellyttävät yllätykset. Kokeneempikin retkeilijä voi käyttää muistilistaa pakkaamista varten myös päiväretkelle, jotta kaikki tarpeellinen tulee mukaan. Huolellinen valmistelu varmistaa ettei retkelle tule lähdettyä liian kevyin eväin. Joskus sattuu ja tapahtuu, siksi kannattaa kantaa mukana pientä retkeilijän ensiapuvälinepakkausta. Muistuta myös muita retkelle lähtijöitä pakkaamaan mukaan omat henkilökohtaiset lääkkeensä. Tutustu karttaan ja selvitä miten pääset maastosta helpoiten pois omalle autolle tai lähimmän tien varteen, jos jotakin sattuisi. Lataa kännykälle 112 Suomi –mobiilisovellus. Hätätilanteen sattuessa toimi rauhallisesti ja harkiten.