Retkeilijä voi huolehtia luonnosta noudattamalla roskatonta retkeilyä. Pyri aina luonnossa siihen, että käynnistäsi ei jää luontoon mitään jälkiä. Eväshetki on monelle retken kohokohta. Mukana on usein monenlaisia eväitä, josta jää roskia. Roskat maatuvat luonnossa erittäin hitaasti, ja niiden paikka on kierrätysastioissa luonnon sijaan. Karkkipaperin maatumisaika on jopa 100 vuotta. Roskat ovat valtava haitta herkälle luonnollemme ja sen eläimille. Kerääthän siis roskat aina mukaasi retkellä ollessasi.
Retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon
Yksinkertaisilla asioilla pystyt retkeilemään vastuullisesti ja niin, ettei sinusta jää jälkiä luontoon. Helpointa on kerätä mukaansa kaikki mitä luontoon on tuonut, ja viedä roskat asianmukaisiin kierrätysastioihin retken jälkeen. Roskat ovat kevyempiä paluumatkalla ja repussakin on enemmän tilaa kuin tulomatkalla. Voit kantaa roskat muovi- tai kuivapussissa repun/rinkan ulkopuolella. Valmistautumalla retkeen jo kotona vältät ylimääräistä roskapussin etsintää retkellä ja säästät tilaa repussa/rinkassa. Alla vinkkejä siihen, miten luonnossa toimitaan roskien, jätösten ja tulen kanssa:
Vähennä pakkausjätettä jo kotona
- Pakkaa eväät kestäviin ja uudelleen käytettäviin rasioihin ja pusseihin.
- Siivoa aina omat jätteesi. Pidä mukanasi pientä muovipussia tai uudelleen käytettävää ja pestävää kuivapussia roskapussina.
- Harvassa luontokohteessa on roska-astia. Varaudu kuljettamaan roskapussi kotiin asti.
- Mikäli luontokohteessa on roska-astia ja se on täynnä, älä jätä roskia astian ulkopuolelle vaan kuljeta roskat mukanasi kotiin.
- Voit jättää ruoantähteet ja muut biojätteet kuivakäymälään tai kompostoriin. Kuivakäymälän tunnistat siitä, että istuimen läheisyydessä on kuiviketta jota heitetään jätteiden päälle.
- Älä heitä biojätteitä muunlaisiin käymälöihin, kuten imukäymälöihin. Maatumaton jäte käymäläastiassa muuttaa käymäläjätteen sekajätteeksi, eikä sitä voi sen jälkeen kompostoida.
- Tuo sekajätteet ja vaarallinen jäte aina pois maastosta.
- Biojätteet eivät kuulu retkeilyalueiden sekajäteastiaan, koska ne alkavat helposti haista. Lisäksi eläimet saattavat levitellä muutkin roskat ympäriinsä etsiessään houkuttelevia biojätteitä roska-astiasta.
Miten luonnossa käydään vessassa
- Käymälöitä ei aina ole lähettyvillä. Mikäli käyt asioilla maastossa kaiva alle 20-30cm syvyinen kuoppa 200m päähän vedestä, leiriytymispaikoista ja poluista. Maatuvan vessapaperin voit jättää kuoppaan kunhan täytät kuopan asioinnin päätteeksi.
- Kosteuspyyhkeitä voi käyttää intiimihygieniasta huolehtimiseen. Useimmat kosteuspyyhkeet sisältävät muovia, joten niitä ei saa laittaa käymälään. Kosteuspyyhkeet, vaipat, kuukautissuojien kääreet, siteet ja tamponit pakataan pieneen pussiin ja tuodaan pois maastosta.
Nuotiolla poltetaan puuta
- Sytykkeenä tulentekopaikalla voi käyttää pieniä määriä puhdasta paperia tai pahvia. Muita jätteitä – kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia – ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
- Älä jätä mitään jätettä muiden huoleksi esimerkiksi polttopuuvajoihin tai laavuille.
- Kerää tupakantumpit ja nuuska/nikotiinipussit omaan rasiaansa ja tyhjennä rasia myöhemmin jäteastiaan.
Mukavia luontohetkiä!