Virkistysalueet

Saaren kansanpuisto Tammela

Saaren kansanpuistossa voi virkistäytyä ja retkeillä suomalaisessa kansallismaisemassa. Puistossa on 3 km pituudelta rantaa ja alueen metsistä löytyy eri pituisia luontopolkuja. Koko perheelle löytyy tekemistä. Uimaranta sekä uimala hyppytelineineen on suosittu kesäpäivän viettopaikka kaiken ikäisille. Rannoilta pääsee melontareiteille ja historiasta kiinnostuneet voivat vierailla kesällä Tannisen kylämuseossa. Virkistysreitistöt liittyvät suurempaan kokonaisuuteen – Hämeen Ilvesreitin vaellusreitistöön. Se mahdollistaa eräretkeilyn halki hämäläisen maiseman ja geologisesti arvokkaan Hämeen järviylängön.

Lounais-Hämeen helmi

Järvessä on iso laituri. Taustalla mäntymetsää.

Saaren kansanpuisto on houkutellut kävijöitä alueelle jo lähes vuosisadan ajan. Järvet tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia vesiurheilun harrastamiseen ja helppokulkuisia ja leveitä polkuja pitkin pääsee tutustumaan geologisesti arvokkaisiin harjuihin. Alueen sisällä on kokonainen harjusuppajärvi, Suujärvi. Palveluista löytyy grillipaikkoja, merkittyjä ulkoilureittejä, ulkoilmateatteri ja Kaukolanharjun näkötorni. Hämeen Ilvesreitti alkaa Saaren kansanpuistosta ja liikuntarajoitteisille on 600m pitkä luontopolku. Alueen erikoisuus on retkeilyreittien varrelta löytyvät kaksi puusta rakennettua majaa, joissa retkeilijät voivat tilapäisesti yöpyä jokaisenoikeuksilla.

Hämeen Härkätien varrella

Nainen pakkaa rinkkaa punaisessa puusta rakennetussa teltassa.

Kansanpuisto sijoittuu Kaukolan harjulle Tammelan Pyhäjärven ja Kuivajärven väliselle kannakselle. Kansanpuisto on ollut jo vuosikymmeniä tunnettu virkistys- ja vapaa-ajanviettopaikka – se on perustettu jo vuonna 1932.

Hämeen Härkätie on 162 kilometrin pituinen. Matkaa on aikanaan kuljettu hevosilla tai jalan. Pitkän historiansa aikana tiellä on liikkunut niin kirkonmiehiä kuin sotilaita. Matkan varrella on päässyt lepäämään ja virkistäytymään järvimaisemissa nykyisen Saaren kansanpuiston alueella.

Saaren kansanpuistossa pääsee tutustumaan myös hämäläiseen historiaan ja maa-, metsä-, karja- ja kotitalouteen liittyviin esineisiin kylämuseossa. Lue lisää Saaren kansanpuiston historiasta ja palveluista Tammelan kunnan verkkosivuilta (klikkaa tekstiä).

Puuteltat yön yli retkeilijöille

Aamuaurinko nousee metsän takaa. Ovi on auki rakennelmassa, jonka katto on kapea ja kolmion muotoinen.

Hämeen Ilvesreitin varrella Raanpään laavun takana on kaksi puusta rakennettua “telttaa”. Forssan ammatti-instituutin opiskelijoiden rakentamat puuteltat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä ympäri vuoden jokaisenoikeuksin. Niissä voi yöpyä 1-2 yötä kerrallaan.

Saapuminen Saaren kansanpuistoon

Saaren kansanpuiston parkkialueelle johtava kyltti.

Julkisella kulkuneuvolla alueelle pääsee linja-autolla. Bussipysäkiltä “Kansanpuisto P” on 250 metrin matka Saaren kansanpuistoon.

Alueen omistajat ovat Forssa ja Tammela.

Pysäköintialueen osoite: Portaantie 472, 31300 Tammela. Pysäköintialueella on infotaulu, jossa on tarkempi kartta alueesta ja sen palveluista.

Tiedustelut/palaute:

kirjaamo(a)tammela.fi | https://www.tammela.fi/palaute

Puh. 0341201


VINKKI: Lue Retkipaikan sivuilta miksi ihmiset rakastuvat Saaren kansanpuistoon


Saaren kansanpuiston säännöt

Sallittu

 • Jokaisenoikeudella maastossa saa liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnontilaisilla alueilla, jos siitä ei aiheudu vahinkoa
 • Marjojen, sienien ja rauhoittamattomien kukkien poimiminen
 • Kesällä uiminen ja onkiminen sekä talvella jäällä kulkeminen ja pilkkiminen

Rajoitettu

 • Tilapäinen yöpyminen on sallittu Kuivajärven rannassa laavulla ja puumajoissa
 • Tulenteko on sallittu laavulla ja merkityllä tulentekopaikalla

Kielletty

 • Eläinten pesien tai poikasten häiritseminen ja vahingoittaminen
 • Alueella kasvavien puiden kaataminen tai vahingoittaminen, kuivuneen tai kaatuneen puun tai varpujen tai sammaleen mukaan ottaminen
 • Avotulen tekeminen muualle kuin sille varatulle paikalle
 • Moottoriajoneuvolla ajaminen
 • Koirien ja kissojen päästäminen irralleen
 • Roskaaminen
Pinta-ala: 52 hehtaaria
Osoite: Portaantie 472, 31300 Tammela
Palvelut:

Laavu, grillipaikkoja, kuivakäymälä, ulkoilureittejä, 2 puista majaa, 2 uimarantaa ja uimala hyppytelineineen. Ravintola, kahvila, kylämuseo ja näkötorni.