Virkistysalueet

Kakslammin luonnonsuojelualue Hausjärvi

Tämä luontopolku ei tarjoa koskematonta luontoa. Sen sijaan pääset tutustumaan paahdeympäristöön, jossa esiintyy monia sille tyypillisiä kasveja ja niitä tarvitsevia uhanalaisia hyönteisiä. Luontopolku kiertää luonnonsuojelualueella, joka on perustettu entiselle soranottoalueelle harvinaisen elinympäristön suojelemiseksi.

Mies kävelee pitkospuita pitkin metsässä

Liikuntaa ja oppeja luonnosta

Hyönteisten harvinaistuminen on ajankohtainen ongelma, ja monet reitillä olevat infotaulut kertovatkin niistä, niiden ravintokasveista, ja suojeluun liittyvistä toimenpiteistä. Luontopolulla voit tutustua myös risuista tehtyyn hyönteishotelliin ja ekosysteemihotelliin. Hyönteiset ovat pieniä ja usein nopealiikkeisiä, joten niiden havaitseminen ei ole helppoa. Parasta aikaa hyönteisten bongailuun paahdealueella ovat aurinkoiset kevät- ja kesäpäivät.

Kakslammilla on myös liikunta- ja frisbeegolf-reitit, joita Ryttylän kyläläiset ja kuntalaiset käyttävät aktiivisesti. Ykslammi DiscGolf Park on osoittautunut menestykseksi yli kuntarajojen ja se houkuttelee heittäjiä läheltä ja kaukaa

Keinoja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi

Kaksi ihmistä lukee opastekylttiä paahdeympäristössä.

Vuokon Luonnonsuojelusäätiö kehittää pitkäjänteisesti Hausjärven Ryttylässä sijaitsevan Kakslammin aluetta. Alueelle valmistui kesäkuussa 2020 luontopolku, joka kertoo kulkijalle paahdealueiden merkityksestä, hyönteisistä ja niiden ravintokasveista. Opastauluissa kerrotaan keinoista luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja kehittämiseksi.

Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen projekti. Tämä 32 hehtaarin alue siirtyi Vuokon Luonnonsuojelusäätiön omistukseen Rudus Oy:ltä elokuussa 2017. Sen jälkeen säätiön toimesta tämä entinen soranottoalue suojeltiin ELY-keskuksen päätöksellä syyskuussa 2017 arvokkaana paahdeympäristönä, jossa esiintyy useita uhanalaisia hyönteislajeja.

Alueelle on perustettu ekosysteemihotelli, johon siirrettiin harvinaisia kasveja ja hyönteisiä Hyvinkäällä sijaitsevasta ratapenkasta Väyläviraston aloitteesta.

Saapuminen Kakslammin luonnonsuojelualueelle

Riihimäki – Kakslammi välillä kulkee bussiyhteys. Aikataulut voit katsoa reittioppaasta (klikkaa tekstiä).

Pysäköintialueen osoite: Riihivihdantien 616, Hausjärvi

Tiedustelut/palaute:

info(a)vuokonluonnonsuojelusaatio.fi

+358 40 5962224

www.vuokonluonnonsuojelusaatio.fi

Kuntoportaat mäen päällä.
Pinta-ala: 32 hehtaaria
Osoite: Riihiviidantie 616, Hausjärvi
Palvelut:

Luontopolku

Frisbeegolfrata

Kuntoportaat