Virkistysalueet

Hietasalon virkistysalue Hämeenlinna

Lumoavia metsäpolkuja saaren keskellä, kallioita joilla ihailla auringonlaskua ja rauhallisia nuotiopaikkoja veden läheisyydessä. Kesällä Hietasaloon pääsee meloen, veneellä, suppaillen ja uiden. Talvisin, kun jää on riittävän paksua, saareen pääsee jäätä pitkin.

Hietasalo on saari kirkasvetisellä Lammin Kuohijärvellä. Saaressa voit nauttia luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta ilman ruuhkaa, sillä saaresta löytyy neljä tulipaikkaa. Saaren luonto on viehättävää ja monimuotoista – metsää, isoja kallioita ja mielenkiintoinen suo saaren sisällä. 30 metriä korkean kallion harjanteen päältä avautuu kaunis näkymä järvelle. Hietasalon ukko, iso siirtolohkare tervehtii kulkijoita polulla.

Saariseikkailijan unelma

Virkistysalue käsittää kuntien omistuksessa oleva 39 hehtaarin saariryhmän johon kuuluu Hietasalon saari, Kolusaari, Kaituri ja Pukaluodot sekä 3 venerantaa. Rantaa on kaikkiaan 8 kilometriä.

Hietasalo on saarista suurin: 34 hehtaaria. Luonto on monimuotoista, pääasiassa mänty- ja kuusivaltaista metsää. Saaren pohjoisosassa on suuria kallioita veden äärellä, joissa nauttia luonnon rauhasta. Lähes 30 metriä korkean kallioharjanteen päältä saaren eteläosasta löytyy näköalapaikka. Saaren itäosassa on suo, jonka läpi kulkee pitkospuut. Saaren halki kulkee pituussuunnassa ulkoilureitti, jota ei ole merkattu maastoon.

Kaiturin Pukaluotojen saariryhmä on osa vedenalaista harjua, joka kulkee Kuohijärven poikki. Kaiturissa on nuotiokehä sekä upea hiekkainen uimaranta. Kaiturin luonto on rehevää lehtomaista harjumetsää. Kaiturin saarella on majoittuminen kielletty.

Tulistelupaikat ja yöpyminen

Hietasalossa on neljä tukikohtaa, joissa on nuotiokehät. Päätukikohta sijoittuu saaren länsirannalle vastapäätä Hietasalon portin mannerrantaa. Päätukikohdassa on uimaranta, laituri, kuivakäymälä ja telttailupaikka. Hietasalossa voi yöpyä tulipaikkojen läheisyydessä.

Pukaluotojen saarilla yöpyminen on kielletty.

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikaan tulenteko saattaa aiheuttaa metsäpalon. Tulenteko varoitusten voimassaollessa on kielletty myös nuotiopaikoilla. Tarkista voimassaolevat varoitukset Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Kulkuyhteys Hietasaloon

Virkistysalueen lähelle ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla. Saarille ei myöskään ole siltaa tai lossia, joten sinne pääsee ainoastaan vesiteitse.

Venerannat Kuohijärven länsirannalla:

  • Hietasalon portti: Pitkäläntie 659, Hämeenlinna. Vesimatka 0.8 km. Pysäköintialue, infotaulu, veneenlaskupaikka, lähde ja jätepiste. Talvikunnossapito isojen lumisateiden jälkeen. Veneiden säilytys kielletty.
  • Avusranta: Pitkäläntie 989, Hämeenlinna. Vesimatka Hietasaloon 3 km. Pysäköintialue, infotaulu ja veneenlaskupaikka. Ei talvikunnossapitoa. Veneiden säilytys sallittu.

Venerannat Kuohijärven itärannalla:

  • Vähä-Evon ranta: Porraskoskentie 719, Hämeenlinna. Vesimatka 3 km. Pysäköintialue, infotaulu ja veneenlaskupaikka. Ei talvikunnossapitoa.

Venerannoissa on kevyen veneen laskupaikka. Avusrannassa on mahdollisuus veneen säilytykseen, Hietasalon portin rannassa veneen säilytys on kielletty.

Talvikävijät: Tutustu jääturvallisuuteen Viisaasti vesillä -sivustolla (klikkaa tekstiä).

Veneellä liikkuminen Kuohijärvellä

Kuohijärvi on paikoitellen kivinen. Kiviä ei ole merkitty karttoihin. Veneellä liikkuminen edellyttää varovaisuutta. Vastuu vesillä liikkumisesta on veneen käyttäjällä.

Muistathan talvella jäällä liikkuessasi jääturvallisuusetiketin. Voit katsoa sen viisaasti vesillä -verkkosivuilta (klikkaa tekstiä).

Alueen omistajat ovat Hämeenlinna, Riihimäki, Hattula, Janakkala ja Pälkäne

Tiedustelut/palaute:

Hämeenlinnan palautekanava (klikkaa tekstiä)

03 621 2310

Pinta-ala: 39 hehtaaria
Osoite: Pitkäläntie 659, Hämeenlinna
Palvelut:

4 nuotiokehää, 4 retkisatamaa, kuivakäymälä, uimaranta, patikkareitti ja 3 veneenlaskupaikkaa mantereella